DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Et stråtag lægger sig omkring tagfladen, og kan bruges til alle former for tag. Det kræver at man vedligeholder det, og især omkring mønningen skal man være opmærksom. 

Mønningen kan man vælge at lave med strå, eller benytte den hollandske version med kobber. Det altafgørende for hvilken løsning man vælger, er ikke alene levetiden på selve mønningen, men i høj grad vedligeholdelsen. 

Vælger man at mønningen skal være af strå, har dette en levetid på op til 5 år. Selve stråtaget har en levetid på 30-50 år, hvis man sørger for at pleje sit stråtag. 

Vælger man derimod den hollandske version af en mønning i kobber, vil levetiden ofte være den samme som selve stråtaget. 

Men der er flere aspekter som kommer i betragtning. Udseendet af de 2 variationer af mønning er vidt forskelligt. Man skal derfor som husejer vælge det udtryk som giver hjemmet det helt rigtige udtryk. 

En mønning kan repareres, uden at skulle skifte hele stråtaget. 

Når man benytter strå til sit tag, vil man opleve at taget får et mere levende udseende. Strå er et organisk materiale, som i modsætning til f.eks. tegl, vil lægge sig rundt om tagkonstruktionen

Vind og vejr er med til at give stråtaget et naturligt udtryk, som med årene kun bliver smukkere. Da strå er et naturprodukt som vokser vildt, vil det falde naturligt ind i huset beliggenhed, og give en øget fornemmelse af at være tæt på naturen. 

Når man benytter strå, vil det fremstå som én sammenhængende tagbelægning, da det ikke, i modsætning til f.eks. tegl, skal tilskæres for at passe til tagkonstruktionen. Man former materialet, og opnår derved et mere harmonisk tag på sit hus. 

For at vedligeholde selve stråtaget anbefaler vi en gennemgang efter ca. 10-15 år. Her vil man kunne foretage en nænsom af klipning, samt banke stråene tilbage på plads, så dit tag igen fremstår skarpt, som da det var ny tækket. 

Har du et hus der står ved kysten, vil det naturligvis være udsat for større påvirkning af vind og vejr. 

Der kan med tiden opstå huller i stråtaget, men det er noget der kan repareres. Som boligejer af et stråtækket hus, er det vigtigt at du søger professionel hjælp og vejledning. Der kan være skader som det utrænede øje ikke kan se, og i stedet for at udbedre skaden ved at gøre det selv, kan man i sidste ende gøre skaden meget værre.